Gandur på tur i Vestmarka

Av Kaja Brundtland Edrén

Selvfølgelig ville vi på overnattingstur! Min eneste erfaring med ridetur og Gandur var på kanskje den flotteste sommerdagen hittil i år – 6. mai. Da var Ariel og jeg på vår første tur med Gandur. Den dagen var det 20 grader i skyggen, hvitveis som dekket hele skogbunnen, og mye ridning på bortgjemte skogstier. Bare helt herlig. Nytt. Den kan bli spennende å ha med hesten og tilbringe natten i skogen i tillegg, tenkte jeg, og gledet oss til tur med overnatting 10.-11. juni.

Her er kartet med turen inntegnet: Gandurtur i Vestmarka – 2017_kart med ruta

Klare til start fra Torstad gård i Asker. Foto: Kaja Edrén

Klare til start fra Torstad gård i Asker. Foto: Kaja Edrén

Det var relativt høy luftfuktighet og temperaturen var en tidlig høst verdig, men det satte vel egentlig hestene pris på. Foto: Elisabet Haveraaen

Det var relativt høy luftfuktighet og temperaturen var en tidlig høst verdig, men det satte vel egentlig hestene pris på. Foto: Elisabet Haveraaen

Det var mye regn på de to dagene vi red, vi ventet lenge på bedre vær som ifølge yr.no skulle komme i to-tiden på lørdag. Det ble ingen lysning, heller ikke søndag. Vi gjennomførte, men brukte færre stier og flere skogsveier enn opprinnelig planlagt. Det var sørpe vått i hele skogen. Et sted hadde vannet skylt bort all jord i nedoverbakken og etterlatt et steinras, så vi valgte å leie hestene ned. Nederst i bakken var den originale bekken forvandlet til en elv. Da var det bare å sette seg opp igjen for å komme noenlunde tørrskodd over. Det ble flere lignende opplevelser i løpet av helgen. Men fordelen med dårlig vær er at man får skogen nesten for seg selv, og kan utnytte gresskledde skogsbilveier til større tempo.

Vel framme på pausestedet Grønland. Foto: Elisabet Haveraaen

Vel framme på pausestedet Grønland. Foto: Elisabet Haveraaen

Det er mye å lære av å ri med andre, og under kyndig veiledning. I flokken var det noen som hang lengre bak, og måtte stimuleres og oppfordres til å ta teten. Min egen Ariel løper altfor lett forbi og kan skape problemer. Vi fikk gode råd underveis, om å tilpasse tempo og gangart og lignende. Takk for det!

Vi overnattet på idylliske Solli gård, i Drengestua med alle fasiliteter. Ren luksus ifølge Heidi, i forhold til det hun normalt legger opp til på egne turer. Her ble det ordnet med herlig middag. Hesteprat om kvelden, diskusjoner, spørsmål og svar fra de forskjellige hesteeiere. Det var for øvrig helt OK med litt «luksus» når alt er kliss vått etter regn hele dagen.

Hestene gjorde en kjempeinnsats! Det er mye jobb for dem å være med på tur med så variert terreng og med en god del tempo i tillegg. Men søndag morgen var de helt klare for ny innsats, og ingen virket særlig berørt av jobbingen på lørdag.

Takk for flott planlegging og tilrettelegging. Sommertur til Heidal frister, men mer realistisk er det nok med helgetur til Løvlia i september. Da er nok stølhet og dårlig vær gått i glemmeboken.

Håper at mange blir med da!

Hilsen Kaja